Szkolenie z zapewnienia bezpieczeństwa żywności i leków
Szkolenie z zapewnienia bezpieczeństwa żywności i leków to inaczej System Analizy zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych. Ta długa nazwa kryje za sobą bardzo szczególny przekaz, który to może w znacznym stopniu odbić się na prowadzonym przez nas przedsiębiorstwie.
Mowa tutaj o zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego zarówno w przypadku żywności leków, jak i żywności.
Dlatego tez dotyczy głownie branży medycznej, oraz spożywczej. W Polsce ma on charakter obowiązkowy, dlatego też jest wymagane jego wprowadzenie w sowim przedsiębiorstwie.
Do tego celu niezbędni są pracownicy posiadający wiedzę z tego zakresu i jeśli nie posiadamy takich podwładnych, to możemy albo poszukać ich na rynku pracy, lub też wysłać naszych ludzi na szkolenia z tego zakresu.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Gamma jest firmą szkoleniowo-doradczą, która oferuje szkolenia farmaceutyczne, szkolenia kosmetyczne, szkolenia mikrobiologiczne dla Właścicieli i Pracowników Aptek, Sieci Aptecznych oraz Hurtowni Farmaceutycznych we wszystkich obszarach działalności.
Nasi eksperci są praktykami z wieloletnim doświadczeniem, opartym na bogatym przygotowaniu merytorycznym - by w pełni wspierać rozwój Pracowników Aptek, co przekłada się na możliwy do zmierzenia zwrot z inwestycji szkoleniowej.
Sprawdź nasze szkolenia:
Warto podkreślić,, że szkolenie jest korzystne dla obu stron, gdyż nam jako pracodawcą zapewni efektywnego pracownika zdolnego do wprowadzenia systemu w firmie, a dla samego pracownika jest atutem, który w przyszłości może przełożyć się np. o uzyskanie awansu.
Ponadto zwiększa to jego konkurencyjność w stosunku do innych pracowników.
Szkolenie z zapewnienia bezpieczeństwa żywności i leków, skupiają się na wskazaniu sposobu na zidentyfikowania potencjalnych zagrożeń, jego ocenie oraz stworzeniu sposobu przeciwdziałania.
W pierwszej kolejności zostaniemy zapoznani z panującymi wymogami prawnymi, oraz odniesieniami normatywnymi, jak i korzyściami i zagrożeniami jakie niesie za sobą wspomniany system. W większości przypadków spotkamy się z dwojaką formą takiego kursu, a mianowicie może on przyjąć formę wykładu, ale także praktycznych ćwiczeń nawiązujących do poprawnego wypełniania dokumentacji.
Zobacz inne nasze artykuły ze strefy wiedzy:
Całość kończy się także egzaminem kompetencyjnym, będącym podkreśleniem posiadanej przez nas wiedzy.
Warto podkreślić, że znajomość HACCP w praktyce wiąże się z umiejętnością opisywania produktów wg zasad tego systemu, zdolnością do wyznaczani punktów kontrolnych, a nawet umiejętnością stworzenia metod właściwej weryfikacji.
W efekcie możemy czuć się bezpieczni i unikniemy wielu błędów. Z jakimi można się spotkać w tych branżach, a które mogły by zaszkodzić klientom.