Jaka jest rola gmp w systemie haccp?
System HACCP, standardy GMP, zasady GHP – z tymi wszystkimi różnymi pojęciami spotykamy się, kiedy zaczynamy doczytywać, jakie normy w zasadzie powinny być spełnione w danym przedsiębiorstwie. Jak widać – nie ma ich wcale tak mało. Co jednak tak w zasadzie kryje się za tymi skrótami?

Jaka jest rola gmp w systemie haccp?
System HACCP, standardy GMP, zasady GHP – z tymi wszystkimi różnymi pojęciami spotykamy się, kiedy zaczynamy doczytywać, jakie normy w zasadzie powinny być spełnione w danym przedsiębiorstwie. Jak widać – nie ma ich wcale tak mało. Co jednak tak w zasadzie kryje się za tymi skrótami? Czy takie HACCP jest jakoś powiązane w ogóle z GMP? O tym wszystkim powiemy nieco poniżej…
Podstawowe pojęcia i ich definicje
Na początek jednak może zajmijmy się generalnie podstawowymi pojęciami i ich wyjaśnieniem. Czym jest zatem GMP? Otóż jest to skrót od Good Manufacturing Procude, czyli dobrej praktyki produkcyjnej. Jest to pewien szereg standardów i norm, które muszą zostać spełnione w celu uzyskania odpowiednio wysokiej jakości i bezpieczeństwa.
Oprócz tego mamy jeszcze do czynienia z GHP – to jest z kolei dobra praktyka higieniczna. Odnosi się ona do starań w zakresie czystości i higieny, jakie muszą zostać spełnione, aby w danym przedsiębiorstwie np. móc obracać żywnością czy też kosmetykami.
To jeszcze jednak ciągle nie wszystko. Dalej bowiem mamy HACCP. Po rozwinięciu z języka angielskiego można to przetłumaczyć jako zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na świecie jest to ogólna rekomendacja WHO, ale w krajach Unii Europejskiej, w tym i w Polsce, te standardy, a w zasadzie konieczność ich wprowadzenia, zostały już właściwie wprowadzone do ustawodawstwa.
Z czego składa się taki system HACCP? Otóż mamy tu przykładowo analizę zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych, określenie krytycznych punktów kontroli, ustalenie generalnie pewnych wartości krytycznych w produkcji, wprowadzenie odpowiedniego monitorowania, czy też procedur weryfikacyjnych.
Oczywiście we wszystkich tych systemach obowiązuje dokumentacja – dokumentacja GMP, HACCP itp.
Audyt wewnętrzny w laboratorium badawczym
No dobrze – ale w zasadzie co te systemy mają wspólnego z sobą wzajemnie? Otóż do wprowadzenia HACCP konieczne jest najpierw wdrożenie GMP oraz GHP. Generalnei zastosowanie ich wszystkich zapewnia nam maksymalny poziomochrony.
Mikrobiologiczny nadzór nad systemem wodnym w firmie farmaceutycznej
Woda jest kluczowym medium w przemyśle farmaceutycznym. Jest używana do mycia i czyszczenia, jest surowcem do wyrobu wielu produktów gotowych, wykorzystywana jest do przygotowywania pożywek…AUDYTOR WEWNĘTRZNY GMP W FIRMIE FARMACEUTYCZNEJ
Celem szkolenia jest usystematyzowanie i utrwalenie wiadomości oraz praktyczne przygotowanie pracowników do przeprowadzenia audytów wewnętrznych GMP.- 800 pigułek wiedzy
- 40 filmów edukacyjnych
- ~14h nagrań raportów w wersji audiobook i wiele więcej