Jakie umiejętności powinien posiadać idealny audytor?
W każdej firmie posiadającej własne laboratorium mikrobiologiczne powinny być przeprowadzane audyty wewnętrzne i zewnętrzne w celu oceny prawidłowości prac wykonywanych w danym miejscu. Za zadanie to odpowiedzialne powinny być osoby doświadczone i odpowiednie wykształcone, dlatego kierownicy firmy powinni dokładnie zastanowić się nad tym komu powierzę to stanowisko.
Wielu szefów zastanawia się nad tym jakie cechy powinien posiadać pracownik odpowiedzialny za audyt wewnętrzny w laboratorium badawczym. Według nas warto wziąć pod uwagę zarówno doświadczenie i umiejętności w dziedzinie mikrobiologii, ale również cechy charakteru danej osoby.
Warto wybrać pracowników, którzy z dużą powagą podchodzą do powierzonych im zadań, którzy potrafią obiektywnie spojrzeć na pracę innych i zauważyć ich błędy niezależnie od relacji. Tylko dzięki temu będziemy mieć pewność, że audyt przeprowadzony został zgodnie ze wszystkimi wytycznymi.
Oczywiście dużą wagę mają również umiejętności danego pracownika. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że na rynku dostępne są różnego typu szkolenia mikrobiologia w czasie, których pracownicy mogą zdobyć szeroką wiedzę związaną z przeprowadzaniem audytów wewnętrznych w laboratoriach badawczych.
Taka wiedza pozwoli na szybsze i dokładniejsze zauważenie błędów w pracy, a także ocenę stanu technicznego wykorzystywanych sprzętów. Prawidłowo wykonywana kontrola zwiększy jakość badań przeprowadzanych w naszym laboratorium, a co za tym idzie będzie miała korzystny wpływ na jakość wytwarzanych produktów oraz świadczonych usług.
Prawidłowo wykonany audyt zależny jest od tego kto będzie odpowiedzialny za jego przeprowadzenie, dlatego przed podjęciem ostatecznej decyzji o wyborze pracownika na dane stanowisko należy dokładnie przeanalizować cechy oraz umiejętności kandydatów. Nie każdy z równie dużym zaangażowaniem podejmie się powierzonemu mu zadaniu. Tylko najbardziej oddani pracownicy będą potrafili obiektywnie ocenić pracę innych swoich bliskich współpracowników.