Warsztaty kulinarne z twistem

Za dzisiejszą popularnością  warsztatów kulinarnych stoi telewizja. New York Times ogłosił, że „gotowanie jest muzyką XXI wieku”. W dobrym tonie jest znać smaki, rodzaje kuchni, odwiedzać restauracje, nie ma więc żadnego zdziwienia, że świat team-buildingu tak ochoczo sięgnął po warsztaty kulinarne jako format, który będzie zbliżał ludzi.

Gamma - Warsztaty kulinarne z twistem

Warsztaty kulinarne z twistem

Za dzisiejszą popularnością warsztatów kulinarnych stoi telewizja. Najpierw było śpiewanie, potem taniec, na końcu gotowanie. Na całym świecie stacje telewizyjne prześcigały się w dziesiątkach formatów kulinarnych – podróże kulinarne, rywalizacja amatorów, szefów kuchni, celebrytów, dzieci, gotowanie ekstremalne, smakowanie ekstremalne etc. Gotowanie przez mężczyzn jest sexy, przestało być oznaką zniewieścienia. 

New York Times ogłosił, że „gotowanie jest muzyką XXI wieku”. W dobrym tonie jest znać smaki, rodzaje kuchni, odwiedzać restauracje – mieć swoje zdanie na temat topinamburu, nasturcji czy popiołu z siana w tym czy w innym daniu.

ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:

Projektując szkolenia team building dokładamy staranności w doborze aktywności dla uczestników, wyborze charyzmatycznego prowadzącego oraz profesjonalnej ekipy wspierającej i animującej wydarzenie.

Firmowe imprezy integracyjne to nasza specjalność! Sprawdź sam:

Nie ma więc żadnego zdziwienia, że świat teambuildingu tak ochoczo sięgnął po warsztaty kulinarne jako format, który będzie zbliżał ludzi. Nie dość, że wszyscy wspólnie nad czymś pracują – to na dodatek efekt będą mogli skonsumować chwaląc siebie nawzajem.  Tak się szczęśliwie składa, że szefowie kuchni są obdarzeni charyzmą, mają łatwość nawiązywania kontaktów  - idealnie nadają się do prowadzenia tego typu eventów. Pojawiły się więc warsztaty kulinarne z kuchni fusion, kuchni japońskiej, włoskiej, indyjskiej czy wreszcie staropolskiej.

Kolejnym krokiem jest teambuilding kulinarny prowadzony jak edutainment. Uczestnicy otrzymują zadanie rodem z warsztatów kulinarnych, ale jest ono w różny sposób urozmaicane:

  • grywalizowane – uczestnicy otrzymują punkty za gotowanie i za sukcesy w dodatkowych eventach – np. testowanie potraw / składników/ przypraw z zawiązanymi oczami
  • challange’owanie – np. sztafeta kulinarna, w której każdy gotuje danie przez 10 minut i przekazuje stanowisko kolejnej osobie nie mogąc wysłuchać od niej żadnych wskazówek
  • zmiana warunków – jako metafora świata pełnego zmian –np. nagła zmiana składów zespołów, zmiana warunków, punktacji etc.

Od strony kulinarnej proces wspiera szef kuchni. Całość zmagań ogląda dodatkowo trener edutainmentowy. Ten robi notatki, obserwacje, łączy powstałe zjawiska w pewne tendencje, osadza je w kontekście zawodowym uczestników (oczywiście jest wcześniej odpowiednio wprowadzony).

Natępnie po zakończeniu części kulinarnej zaczyna się część rozwojowa. Trener omawia współpracę pomiędzy uczestnikami odwołując się do narzędzi, metodologii wpływających na podniesienie efektywności pracy. Dzięki temu, że doświadczenia są autentyczne i jeszcze świeże – omówienia są dla uczestników prawdziwe i dają motywację do zmiany tych nawyków, które obniżają ich efektywność.

Kiedy można zastosować?

  • jeśli nie ma zaufania między uczestnikami – aktywności mogą być tak zaprojektowane, żeby pomiędzy zespołami następowały wymiany sprzętów i składników, ale w taki sposób, żeby jedni i drudzy musieli sobie zaufać (omawiane są zwykle opory z tym związane i różne podejścia do zaufania)
  • jeśli nie ma otwartości na zmianę – uczestnicy traktują każdą zmianę jako zagrażającą. Warsztat kulinarny może być tak zaprojektowany, aby wprowadzane zmiany początkowo wydawały się niekorzystne, a w rzeczywistości pomagały uczetnikom.
  • jeśli chcemy zaszczepić w zespole ideę współodpowiedzialności – uczestnicy poza tym, że rywalizują między sobą mają zadania, w których punktacja zależy od tego w jakim stopniu troszczą się o pracę pozostałych zespołów.

Powyższe rozwiązania to te, które wdrażaliśmy – może być ich jednak dużo więcej – ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia zamawiającego i kreatywność trenera edutainmentowego.

ZOBACZ OSTATNIE ARTYKUŁY

z tej strefy wiedzy

2007 rok obfituje w ważne wydarzenia. W kwietniu Komitet Wykonawczy UEFA ogłasza, że Polska z Ukrainą będą współorganizować piłkarskie Mistrzostwa Europy w 2012 roku. Lato przynosi koncerty legend – największe hity dla polskiej publiczności śpiewają członkowie The Rolling Stones oraz Red Hot Chili Peppers. Gorąco jest również na scenie politycznej – dochodzi do samorozwiązania Sejmu, a w październiku do przyspieszonych...
Istnieje wiele sposobów na integrację w firmie i wcale nie musi ona sprowadzać się do wspólnego spędzania czasu przy stole, podczas weekendowych wyjazdów do hotelu.
Firmowa integracja potrafi przybierać naprawdę różne oblicza. Nie musi być to już bynajmniej wypad do pubu czy hotelowe imprezowanie. Integracja zaczyna nabierać zupełnie innych, zróżnicowanych form, które nie dość, że odstresowują i dają rozrywkę, to na dodatek tworzą więzi, budują zaufanie i doskonalą umiejętności wspólnego działania.
Wyjazdy integracyjne dla firm coraz częściej przybierają urozmaicone formy, bardzo odległe od dobrze wszystkim znanych wyjazdów hotelowych. Obecnie tworzy się je w oparciu o team building, który ma za zadanie, na podstawie konkretnego scenariusza, wzmocnić więzy między pracownikami.
Integracja nie musi być wcale nudnym, służbowym obowiązkiem, który trzeba wykonać dla świętego spokoju. Może być wyzwaniem, świetną zabawą, a nawet prawdziwą przygodą, która porwie wszystkich uczestników.

strefy wiedzy

WikiGamma
WikiGamma

Autorskie raporty, wartościowy know-how, pigułki wiedzy.

Gamma Q&A
Gamma Q&A

Odpowiedzi na często pojawiające się pytania z obszaru HR.

Artykuły eksperckie
Artykuły eksperckie

Artykuły związane ze szkoleniami eksperckimi.

Video
Video

WikiGamma w formacie video.

Recenzje książek
Recenzje, Stanowiska pracy

Recenzje książek, lista najpopularniejszych zawodów.

Artykuły
Artykuły, Artykuły cd., Prawo

Standardowe informacje z obszaru szkoleń.

Daj nam poznać TWOJE POTRZEBY

Telefon
Zadzwoń do nas:

tel.:505 273 550,

Miejsce

ul. Farysa 64
01-971 Warszawa

Mapa
Znajdź nas na mapie

Zobacz mapę

lub użyj formularza