Impreza firmowa - jak bawić się dobrze z alkoholem?
Kwestia przebiegu imprezy firmowej, która z założenia powinna być wydarzeniem radosnym i lekkim, nie jest jednak lekka dla przygotowujących ją i planujących menedżerów. Jednym z głównych zagadnień dotyczącym jej przebiegu, jest zawsze kwestia użycia i spożycia alkoholu.
Utrzymywanie bezwzględnej dyscypliny firmowej od jakiegoś czasu jest mocno krytykowane, jako nie do końca sprawdzające się w efektywności, zarządzanie pracownikami.
Dobrą okazją do rozluźnienia stosunków między pracownikami a kadrą zarządzającą, a także pokazania, że po obu stronach znajdują się ludzie z ich codziennymi problemami i troskami, jest właśnie impreza firmowa będący jednym z elementów integracji pracowników.
Luźniejsza atmosfera, zwłaszcza jeśli wyjazd firmowy organizowany jest w zupełnie odmiennych warunkach, w innej miejscowości czy atrakcyjnym hotelu, sprzyja nawiązywaniu nieformalnych kontaktów i rozmów pozwalających pracownikom poczuć się pewniej na co dzień w miejscu pracy, co zdecydowanie sprzyja podejmowaniu przez nich śmielszych decyzji w codziennym życiu biznesowym.
W wypadku organizowania imprezy firmowej poza miejscem pracy dopuszczalne jest serwowanie alkoholu, który zawsze sprzyja rozluźnieniu atmosfery i swobodniejszym rozmowom.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Projektując szkolenia team building dokładamy staranności w doborze aktywności dla uczestników, wyborze charyzmatycznego prowadzącego oraz profesjonalnej ekipy wspierającej i animującej wydarzenie.
Firmowe imprezy integracyjne to nasza specjalność! Sprawdź sam:
Głównym problemem, z jakim zmagają się osoby odpowiedzialne za przygotowanie tego typu spotkań jest przede wszystkim troska o nieumiarkowanie osób, które mają skłonności do przekraczania bezpiecznej granicy jego spożycia i zachowanie, które spowoduje zakłopotanie zarówno w trakcie imprezy, jak i po powrocie do pracy.
Aby uniknąć tego typu kłopotliwych sytuacji, warto postarać się o spełnienie kilku warunków, pozwalających na ich ograniczenie.
Przede wszystkim wybór alkoholu. Niech będzie to serwowany jeden gatunek w rodzaju wina czy piwa, który utrudni zamienienie się całej imprezy w alkoholową balangę.
Po drugie: w trakcie imprezy firmowej zawsze warto zadbać o jej animatora, który nie tylko zorganizuje aktywności dodatkowe dla pracowników, ale będzie też dyskretnie dbać o odpowiednią atmosferę, dostarczanie alkoholu w ilości nie powodującej nadmiernego jej spożycia i reagować na sytuacje potencjalnie niebezpieczne dla zwarzenia nastroju.
Ostatnim warunkiem udanej imprezy firmowej z alkoholem, o jakim warto pomyśleć, jest przykład dawany przez szczebel kierowniczy.
Dbając o rozluźnienie i dobrą zabawę, warto więc jednocześnie dbać o własny stan trzeźwości i nie dopuszczać do przekroczenia granicy, za którą czeka nas mało przyjemny powrót następnego dnia do pracy, w której wstydzimy się spojrzeć kolegom w oczy.