Mikrobiologia w kosmetologii
Przez stosowanie różnego rodzaju preparatów kosmetycznych niekiedy dojść może do mikrobiologicznego zakażenia. i w kosmetykach mikroorganizmów. Taka sytuacja w laboratorium nigdy nie powinna być zbagatelizowana, bowiem może to doprowadzić do przykrych i niebezpiecznych konsekwencji dla organizmu człowieka.

Mikrobiologia w kosmetologii
Przez stosowanie różnego rodzaju preparatów kosmetycznych niekiedy dojść może do mikrobiologicznego zakażenia. i w kosmetykach mikroorganizmów. Taka sytuacja w laboratorium nigdy nie powinna być zbagatelizowana, bowiem może to doprowadzić do przykrych i niebezpiecznych konsekwencji dla organizmu człowieka.
Dlatego też tak ważne jest przeprowadzanie testów mikrobiologicznych na ostatecznym etapie tworzenia produktu kosmetycznego. Osoby nad tym pracujące koniecznie powinny posiadać stosowną wiedzę, między innymi zdobytą przez szkolenia z kosmetyki.
Surowce kosmetyczne w zależności od rodzaju charakteryzują się różną podatnością na zakażenia mikrobiologiczne. W zdecydowanej większości kosmetycznych produktów jest woda. Warto tu jednak dodać, że nie jest to standardowa woda pochodząca z wodociągów, a specjalistyczna woda produkcyjna.
Taka woda zanim znajdzie się w kosmetycznych produktach poddawana zostaje procesowi uzdatniania (proces ten przeprowadzony zostać może zarówno w zakładzie produkcyjnym jak i u dostawcy). Woda uzdatniana jest najczęściej w zakładzie produkującym kosmetyki, przede wszystkim ze względu na bardzo ograniczoną możliwość nad procesem uzdatniania wody u dostawcy.
Obecność wody w produktach kosmetycznych niesie ze sobą stosunkowo wysokie ryzyko powstania zakażenia mikrobiologicznego. Zdecydowanie najczęściej taka woda staje się źródłem bakterii z grupy Pseudomonas, w tym również Pseudomonas aeruginosa. Są to patogenne drobnoustroje, a co za tym idzie ich obecność w kosmetycznych produktach jest całkowicie niedopuszczalna. Dlatego też osoby zajmujące się każdym z etapów produkcji dowolnego kosmetycznego specyfiku są zobowiązane do podjęcia wszelkich możliwych środków zapobiegających pojawieniu się mikrobiologicznego zakażenia.
Zdecydowanie najniższe ryzyko pojawienia się zakażenia mikrobiologicznego występuje wtedy, gdy w składzie kosmetycznego produktu znaleźć można sole, zasady, kwasy, tłuszcze, oleje, alkohole oraz sproszkowane środki czynne. Ze względu na ryzyko zakażenia drobnoustrojami, producenci surowców muszą skupić się na tym, aby dostarczane przez nich surowce w minimalnym stopniu były zanieczyszczone (bądź wcale) i wolne od patogennych drobnoustrojów. Dobrym źródłem informacji o znaczeniu mikrobiologii w kosmetologii są wszelkiego typu szkolenia kosmetyczne.
Audyt w laboratorium mikrobiologicznym
Celem szkolenia jest praktyczne przedstawienie zasad przygotowywania i przeprowadzania audytu laboratorium mikrobiologicznego.Funkcja I znaczenie laboratorium mikrobiologicznego w wytwórni produktów leczniczych I kosmetycznych
W trakcie szkolenia zostaną przedstawione zasady w zakresie funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych oraz zakresu szkoleń dla personelu laboratorium i…- 800 pigułek wiedzy
- 40 filmów edukacyjnych
- ~14h nagrań raportów w wersji audiobook i wiele więcej