Jakie obowiązki mają producenci wyrobów spożywczych?
Producenci i eksporterzy żywności zobowiązani są do przestrzegania wielu istotnych rozporządzeń i przepisów. Dokumenty te mają za zadanie regulować kwestie związane z produkcją i dystrybucją produktów żywnościowych na rynkach zarówno krajowych jak i europejskich.
Przepisy te wpływają na wszelkie aspekty produkcji, począwszy od przygotowania poszczególnych składników, po każdy etap produkcji, kończąc na dostarczeniu do klienta. Wszystkie te wymogi mają zadanie dbać o jakość produktów oferowanych na krajowym i zagranicznym rynku. Producent zobowiązany jest również do przestrzegania przepisów określonych przez GMP, GHP oraz HACCP.
GMP inaczej dobra praktyka produkcyjna określa zagadnienia związane z przyjmowaniem i przechowywaniem surowców w sposób który zapewnia utrzymanie wysokiej jakości towarów oraz ogranicza rozwój drobnoustrojów.
Dobra praktyka higieniczna określa natomiast zagadnienia związane z myciem i dezynfekcją na etapie produkcji, dystrybucji i transportu. Odpowiedzialna jest również zagadnienia związane z monitoringiem liczebności szkodników i eliminacją wszelkich problemów. HACCP dotyczy natomiast zagadnień związanych z ochroną zdrowia konsumentów.
Przepisy regulują wszelkie kwestie związane z badaniem składu produktów, analizą mikrobiologiczną oraz przeprowadzaniem testów mających na celu wykrycie wszelkich nieprawidłowości w składzie lub substancjach użytych do produkcji. Mnogość zagadnień sprawia, że bardzo często trudno się odnaleźć we wszystkich przepisach które muszą być przestrzegane przez producentów żywności.
Przydatne wtedy może być szkolenie obowiązki wytwórcy, która dotyczy wszystkich tych zagadnień. Poruszane są tam kwestie związane z bezpieczeństwem żywności, transportem i przechowywaniem, dystrybucją kwestiami związanymi z bezpieczeństwem i odpowiednimi badaniami jakości i składu.
Szkolenie znakowanie produktów spożywczych jest równie istotne, ponieważ pozwala zdobyć przedsiębiorcy wiedzę z zakresu odpowiedniego etykietowania i oznaczania produktów. Jet to bardzo ważne, ponieważ wymagają tego przepisy a wszelkie niedostosowania się do przepisów mogą zostać surowo ukarane.
Z tego właśnie powodu warto wybrać szkolenie znakowanie produktów spożywczych lub szkolenie obowiązki wytwórców. Zwiedzanie tylko podniesie kwalifikacje a ty również uchroni od niewiedzy która możesz sprawić kłopoty z prawem.