Beneficjentem projektu jest Konsorcjum Szkoleniowo – Doradcze Gamma spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, ul. Mysłowicka 15,01-612 Warszawa. Partnerem projektu jest powiat wysokomazowiecki ul. Ludowa 15,18-200 Wysokie Mazowieckie.
Biuro projektu znajduje się w siedzibie Realizatora, w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie Ul. Niepodległości 3.
Projekt „Kompetentni zawodowcy w Czyżewie” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego 2014 – 2020, Działanie RPO.03.03. Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki.
Wartość projektu: 971 237,51 zł
Kwota dofinansowania: 918 937,51 zł
Okres realizacji projektu: 01.09.2019 – 31.08.2021 r.
Cel Projektu
Celem projektu jest zwiększenie poziomu skuteczności kształcenia zawodowego, zmniejszenie dysproporcji edukacyjnych w zakresie kompetencji kluczowych i umiejętności zawodowych dostosowanych do potrzeb lokalnych pracodawców. Nastąpi to poprzez realizację dodatkowych zajęć i kursów dla 130 uczniów, staży zawodowych, doposażenie pracowni.
Kto może zostać uczestnikiem projektu?
Grupę docelową projektu stanowią nauczyciele i uczniowie Technikum w ZSOIZ w Czyżewie
Uczniowie zawodu: 130 uczniów
Technik informatyk: 50 uczniów
Technik żywienia i usług gastronomicznych: 30 uczniów
Jeśli spełniasz kryteria uczestnictwa zapraszamy do udziału w rekrutacji.
Dokumenty rekrutacyjne dostępne są w Biurze Projektu oraz na stronie internetowej w zakładce „Dokumenty do pobrania”.
Sposób składania dokumentów
Formularz rekrutacyjny (załącznik nr 1) wypełniony w języku polskim (w przypadku odręcznego wypełnienia dokumentu w sposób czytelny) we wszystkich wymaganych polach. Jeżeli dana rubryka nie dotyczy osoby zainteresowanej należy umieścić zapis „nie dotyczy” albo zakreślić (elektronicznie lub odręcznie) pole wyboru „nie dotyczy”.
Dokumenty składane w wersji elektronicznej powinny zostać przekazane do Biura Projektu w oryginale z podpisami nie później niż przed rozpoczęciem pierwszej formy wsparcia.
Zgłoszenia, które przejdą pozytywnie ocenę formalną zostaną poddane ocenie punktowej, która polegać będzie na przyznaniu punktów w następujących kategoriach:
Opinia wychowawcy klasy dotycząca trudnej sytuacji finansowej i rodzinnej ucznia – Punktacja: 0 brak / 2 pkt
Motywacja - ocena na podstawie opinii pedagoga / rozmowy z uczniem lub uczniem i rodzicem ucznia małoletniego, opinia nauczyciela przedmiotu- wszystkie Zadania. Punktacja: 1-5 pkt
Średnia ocen z przedmiotów za ostatni rok - Zadanie 7, Zadanie 10, Punktacja: 5 pkt – średnia ocen za ostatni semestr 5,0 lub wyżej;4 pkt – średnia ocen 4,99 – 4,7;3 pkt – średnia ocen 4,69 – 4,40; 2 pkt - średnia ocen 4,39-4,2;1pkt średnia ocen 4,19 – 4,0;0 pkt poniżej 4,0;pierwszeństwo dla uczniów najwyższych klas.
niskie wyniki z danego przedmiotu, opinia nauczyciela – Zadanie 9 Punktacja: 1- 5 pkt
Opinia nauczyciela przedmiotów zawodowych i wychowawcy, frekwencja na zajęciach za ostatni rok szkolny, średnia ocen jak dla Zadania 7, pierwszeństwo w rekrutacji dla uczniów najwyższych klas - Zadanie13,Zadanie 6,Zadanie 5,Zadanie 4,Zadanie 3 Punktacja: 1- 5 pkt
osoby z niepełnosprawnościami +3pkt., Punktacja na podstawie orzeczenia.
Działania w projekcie
W ramach projektu „Kompetentni zawodowcy w Czyżewie” udzielane zostanie wsparcie w ramach niniejszych zadań:
I. Kursy i szkolenia specjalistyczne dla nauczycieli zawodu - liczba nauczycieli kształcenia zawodowego, którzy uzyskali kwalifikacje lub nabyli kompetencje po opuszczeniu programu 11 osób.
Staże zawodowe dla nauczycieli – 5 nauczycieli przedmiotów zawodowych ( 2K,3M)- 40 godzin stażu dla jednego nauczyciela, pogłębienie wiedzy dotyczącej realnych warunków pracy
Kursy doskonalące i warsztaty dla 10 nauczycieli (8 K,2 M):
warsztat cukierniczy,
warsztat sushi,
warsztat lunch box,
warsztat wszystko o rybach,
warsztat carvingu,
warsztaty w regionie – Kruszyniany, Korycin, Carski Trakt – Wizna,Hotel Zamek w Pułtusku, restauracja Moonsfera w Warszawie
Studia podyplomowe – 1 nauczyciel (W ramach zadania 8)
Kurs podnoszący kompetencje nauczycieli w zakresie wzmacniania u uczniów kompetencji społecznych i umiejętności uniwersalnych – 6N( 3K,3M) 40 godz – rola abstrakcyjnego i refleksyjnego myślenia, kształtowanie umiejętności kreatywnej współpracy z innymi, rozwój kreatywności i innowacyjności
II. Zajęcia pozalekcyjne z zakresu podnoszenia kompetencji zawodowych uczniów:
Dodatkowe kursy i warsztaty w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
kurs barmański - 40 godz dla uczniów pełnoletnich 10 UCZ(4K,6M) – zasady miksologii, techniki miksowania, dobór szkła,miary barowe
kurs baristy – 16 godz dla 10 UCZ(5K,5M) – przygotowanie kawy, rodzaje kawy – kwasowość, sposoby parzenia i serwowania.
kurs kelnerski – 14 godz dla 10 UCZ(5K,5M) – techniki serwowania, bielizna stołowa, obsługa imprez w tym zbiorowych
warsztat cukierniczy z elementami zdobnictwa – 12 UCZ(11K,1M)- 8 godz
Sushi – 20 UCZ( 12K,8M) - historia sushi, podstawowe produkty i formy 3 godz
wszystko o rybach 15 UCZ(10 K, 5M) – 4 godz
kuchnie świata włoska, węgierska, rosyjska, francuska, hiszpańska,angielska – 15 UCZ 6 godz. x 6 warsztatów – organizowane w szkole
kurs carvingu- rzeźbienie w owocach 10 UCZ(5K,5M) 16 godz – organizowane w szkole
warsztaty w regionie – kuchnia tatarska(Kruszyniany);produkcja serów (Korycin),ogród zielnik (Koryciny),Carski Trakt,
wizyty studyjne w Hotelu Zamku w Pułtusku, restauracji Moonsfera,
szkolne wydarzenie ”Podlasie ziemniakiem stoi”
Dodatkowe kursy i warsztaty w zawodzie technik informatyka.
Kurs ECDL wraz z egzaminem STANDARD 160 godz dla 2 grup po 15 UCZ
Kurs ECDL wraz z egzaminem ADVANCED 160 godz dla 2 grup po 15 UCZ
Kurs grafiki 3 D – 80 godz dla 2 grup po 6 UCZ
Warsztaty w trakcie:INTEL EXTREME MASTERS, IT Future Expo (w ramach Zadania 5)
Dodatkowe kursy i warsztaty w zawodzie technik agrobiznesu
obsługa kombajnów zbożowych i sieczkarni samojezdnych – 15 UCZ| 36 godzin