NADZÓR NAD POŻYWKAMI W LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNYM W WYTWÓRNI FARMACEUTYCZNEJ

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia. Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek. Mianowana zawiesina czy gotowe CRM?. Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży.

INFORMACJE O SZKOLENIU

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy z użytkowaniem programów nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.

Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.

Szkolenie zostanie przeprowadzone w formie online.

Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub „na żywo” z użyciem mikrofonu i kamerki.

Szkolenie online odbywa się poprzez platformie Clickmeeting.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.

Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:

  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
  • Kierowników i Pracowników Produkcji

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych

Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości

Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi

Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży

Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania

Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży

Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych

Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości

Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi

Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży

Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania

Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Badanie czystości produktów niejałowych. Przydatność metod farmakopealnych. Badanie produktów leczniczych zawierających żywe drobnoustroje. Skuteczność ochrony przeciwdrobnoustrojowej.

2024-12-04
04 grudnia 2024
2024-12-04
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Wytyczne prawne – nowy Aneks 1 EU GMP. Klasyfikacja pomieszczeń czystych. Woda i para czysta – jakość wody PW i WFI. Produkcja sterylna – rodzaje produkcji sterylnej.

2025-03-06
06 marca 2025 - 07 marca 2025
2025-03-07
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Zezwolenie na wytwarzanie w zakresie importu. Proces certyfikacji w imporcie (Aneks 16). Certyfikat EU GMP dla wytwórcy w kraju trzecim. Farmaceutyczny System Jakości (QMS) importera.

2025-03-18
18 marca 2025
2025-03-18
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.