Kontrola jakości w firmie kosmetycznej

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Zasady funkcjonowania działu kontroli jakości w firmie kosmetycznej. Mikrobiologiczny monitoring higieny wytwarzania kosmetyków Pobieranie prób do badań; plany próbkowania. Wyniki poza specyfikacją (OOS).

INFORMACJE O SZKOLENIU

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy techniczne w trakcie połączenia nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.
28.05.2025
10.00-15.00
Szkolenie online
900 zł netto/os.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

Trener Warsztatów – KATARZYNA UZDROWSKA:

Technolog Chemii (Politechnika Poznańska, Politechnika Gdańska), specjalizujący się w dziedzinie projektowania receptur kosmetycznych w laboratorium oraz wytwarzania ich na skalę produkcyjną. Technolog Kosmetyczny z dorobkiem kilkuset wdrożonych do produkcji receptur nowych kosmetyków. Trener z zakresu chemii kosmetycznej oraz autor tekstów w literaturze branżowej. Pomysłodawca wielu nowatorskich rozwiązań technologicznych, głównie z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i myjącej (białej). Trycholog, absolwent studiów podyplomowych z zakresu Technologii Produkcji Kosmetyków (WSIIZ) a także Chemii Kosmeceutycznej (UAM). Technolog posiadający również doświadczenie w recepturowaniu i wdrażaniu do produkcji kosmetyków kolorowych (upiększających), perfum, produktów do pielęgnacji zwierząt oraz artykułów chemii gospodarczej.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Szkolenie online to nowoczesny format szkoleniowy wykorzystujący transmisję audio-wideo
w czasie rzeczywistym. Technologia typu „Streaming” umożliwia przesyłanie takich danych jak
fonia, wizja i tekst „na żywo” dzięki czemu uczestnik otrzymuje pełnowartościowe szkolenie
nie wstając zza swojego biurka.

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Dział kontroli jakości w firmie kosmetycznej

  • Podstawy prawne
  • Podstawowe zadania, kompetencje i kwalifikacje personelu
  • Organizacja laboratorium kontroli jakości

Moduł 2.
Kontrola jakości surowców i opakowań

  • lista kwalifikowanych dostawców
  • identyfikacja surowców i materiałów opakowaniowych
  • magazynowanie
  • pobieranie prób
  • próbkowanie materiałów wyjściowych i materiałów opakowaniowych
  • metody badań
  • wymagania jakościowe wobec wody stosowanej w produkcji kosmetyków

Moduł 3.
Produkt luzem

  • kontrola międzyoperacyjna
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • kryteria akceptowalności dla produktu luzem

Moduł 4.
Wyroby gotowe

  • kontrola procesu pakowania
  • program kontroli, kryteria akceptowalności, zapisy
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • badania na zgodność ze specyfikacją produktu gotowego podczas jego kontroli jakości
  • dopuszczenie do obrotu
  • magazynowanie
  • wysyłka, zwroty

Moduł 5.
Zagrożenia mikrobiologiczne związane z procesem wytwarzania produktów kosmetycznych

  • pojęcie pierwotnych i wtórnych skażeń produktu kosmetycznego
  • mycie i dezynfekcja w zakładzie produkującym kosmetyki, charakterystyka surowców oraz kontrola środowiska produkcji i higieny pracowników w kontekście czystości mikrobiologicznej gotowego produktu kosmetycznego
  • pojęcie jakości mikrobiologicznej produktu kosmetycznego
  • wymagania dotyczące jakości mikrobiologicznej dla produktów kosmetycznych w świetle limitów zawartych w PN-EN ISO 17516

Moduł 6.
Odchylenia w procesie wytwarzania

  • postępowanie z wynikami poza specyfikacją
  • odpady
  • przetwarzanie masy produktu i wyrobów gotowych – kiedy jest to możliwe?

Moduł 1.
Dział kontroli jakości w firmie kosmetycznej

  • Podstawy prawne
  • Podstawowe zadania, kompetencje i kwalifikacje personelu
  • Organizacja laboratorium kontroli jakości

Moduł 2.
Kontrola jakości surowców i opakowań

  • lista kwalifikowanych dostawców
  • identyfikacja surowców i materiałów opakowaniowych
  • magazynowanie
  • pobieranie prób
  • próbkowanie materiałów wyjściowych i materiałów opakowaniowych
  • metody badań
  • wymagania jakościowe wobec wody stosowanej w produkcji kosmetyków

Moduł 3.
Produkt luzem

  • kontrola międzyoperacyjna
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • kryteria akceptowalności dla produktu luzem

Moduł 4.
Wyroby gotowe

  • kontrola procesu pakowania
  • program kontroli, kryteria akceptowalności, zapisy
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • badania na zgodność ze specyfikacją produktu gotowego podczas jego kontroli jakości
  • dopuszczenie do obrotu
  • magazynowanie
  • wysyłka, zwroty

Moduł 5.
Zagrożenia mikrobiologiczne związane z procesem wytwarzania produktów kosmetycznych

  • pojęcie pierwotnych i wtórnych skażeń produktu kosmetycznego
  • mycie i dezynfekcja w zakładzie produkującym kosmetyki, charakterystyka surowców oraz kontrola środowiska produkcji i higieny pracowników w kontekście czystości mikrobiologicznej gotowego produktu kosmetycznego
  • pojęcie jakości mikrobiologicznej produktu kosmetycznego
  • wymagania dotyczące jakości mikrobiologicznej dla produktów kosmetycznych w świetle limitów zawartych w PN-EN ISO 17516

Moduł 6.
Odchylenia w procesie wytwarzania

  • postępowanie z wynikami poza specyfikacją
  • odpady
  • przetwarzanie masy produktu i wyrobów gotowych – kiedy jest to możliwe?

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:
  • Zasady funkcjonowania działu kontroli jakości w firmie kosmetycznej
  • Mikrobiologiczny monitoring higieny wytwarzania kosmetyków
  • Pobieranie prób do badań; plany próbkowania
  • Wyniki poza specyfikacją (OOS)

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Cykl życia arkuszy Excel. Case study – omówienie walidacji na przykładzie. Warsztaty – samodzielna walidacja przykładowego arkusza. Arkusze Excel a kategoria oprogramowania wg GAMP 5.

2025-05-12
12 maja 2025
2025-05-12
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Procedura dotycząca identyfikacji, klasyfikacja drobnoustrojów. Identyfikacja mikroskopowa – problemy, które mogą nas spotkać z preparatami barwionymi metodą Grama. Identyfikacja makroskopowa – czy może się zmieniać wygląd kolonii i czy próbkowanie z każdego miejsca kolonii jest równocenne. Przeglądanie wyników identyfikacji i ich interpretacja – czy wynik identyfikacji jest zawsze prawidłowy.

2025-05-23
23 maja 2025
2025-05-23
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Wymagania prawa kosmetycznego UE w zakresie badań stabilności produktów kosmetycznych. Przykładowe plany badawcze wykorzystywane w badaniach stabilności i kompatybilności. Testy stabilności/kompatybilności i cel ich wykonywania. Ocena końcowa stabilności masy i kompatybilności produktu kosmetycznego.

2025-06-26
26 czerwca 2025
2025-06-26
Szkolenie online Szkolenie online