Kontrola jakości w firmie kosmetycznej

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Zasady funkcjonowania działu kontroli jakości w firmie kosmetycznej. Mikrobiologiczny monitoring higieny wytwarzania kosmetyków Pobieranie prób do badań; plany próbkowania. Wyniki poza specyfikacją (OOS).

INFORMACJE O SZKOLENIU

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy techniczne w trakcie połączenia nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Szkolenie online to nowoczesny format szkoleniowy wykorzystujący transmisję audio-wideo
w czasie rzeczywistym. Technologia typu „Streaming” umożliwia przesyłanie takich danych jak
fonia, wizja i tekst „na żywo” dzięki czemu uczestnik otrzymuje pełnowartościowe szkolenie
nie wstając zza swojego biurka.

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Dział kontroli jakości w firmie kosmetycznej

  • Podstawy prawne
  • Podstawowe zadania, kompetencje i kwalifikacje personelu
  • Organizacja laboratorium kontroli jakości

Moduł 2.
Kontrola jakości surowców i opakowań

  • lista kwalifikowanych dostawców
  • identyfikacja surowców i materiałów opakowaniowych
  • magazynowanie
  • pobieranie prób
  • próbkowanie materiałów wyjściowych i materiałów opakowaniowych
  • metody badań
  • wymagania jakościowe wobec wody stosowanej w produkcji kosmetyków

Moduł 3.
Produkt luzem

  • kontrola międzyoperacyjna
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • kryteria akceptowalności dla produktu luzem

Moduł 4.
Wyroby gotowe

  • kontrola procesu pakowania
  • program kontroli, kryteria akceptowalności, zapisy
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • badania na zgodność ze specyfikacją produktu gotowego podczas jego kontroli jakości
  • dopuszczenie do obrotu
  • magazynowanie
  • wysyłka, zwroty

Moduł 5.
Zagrożenia mikrobiologiczne związane z procesem wytwarzania produktów kosmetycznych

  • pojęcie pierwotnych i wtórnych skażeń produktu kosmetycznego
  • mycie i dezynfekcja w zakładzie produkującym kosmetyki, charakterystyka surowców oraz kontrola środowiska produkcji i higieny pracowników w kontekście czystości mikrobiologicznej gotowego produktu kosmetycznego
  • pojęcie jakości mikrobiologicznej produktu kosmetycznego
  • wymagania dotyczące jakości mikrobiologicznej dla produktów kosmetycznych w świetle limitów zawartych w PN-EN ISO 17516

Moduł 6.
Odchylenia w procesie wytwarzania

  • postępowanie z wynikami poza specyfikacją
  • odpady
  • przetwarzanie masy produktu i wyrobów gotowych – kiedy jest to możliwe?

Moduł 1.
Dział kontroli jakości w firmie kosmetycznej

  • Podstawy prawne
  • Podstawowe zadania, kompetencje i kwalifikacje personelu
  • Organizacja laboratorium kontroli jakości

Moduł 2.
Kontrola jakości surowców i opakowań

  • lista kwalifikowanych dostawców
  • identyfikacja surowców i materiałów opakowaniowych
  • magazynowanie
  • pobieranie prób
  • próbkowanie materiałów wyjściowych i materiałów opakowaniowych
  • metody badań
  • wymagania jakościowe wobec wody stosowanej w produkcji kosmetyków

Moduł 3.
Produkt luzem

  • kontrola międzyoperacyjna
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • kryteria akceptowalności dla produktu luzem

Moduł 4.
Wyroby gotowe

  • kontrola procesu pakowania
  • program kontroli, kryteria akceptowalności, zapisy
  • identyfikacja i nadawanie numeru partii
  • pobieranie prób; plany próbkowania
  • badania na zgodność ze specyfikacją produktu gotowego podczas jego kontroli jakości
  • dopuszczenie do obrotu
  • magazynowanie
  • wysyłka, zwroty

Moduł 5.
Zagrożenia mikrobiologiczne związane z procesem wytwarzania produktów kosmetycznych

  • pojęcie pierwotnych i wtórnych skażeń produktu kosmetycznego
  • mycie i dezynfekcja w zakładzie produkującym kosmetyki, charakterystyka surowców oraz kontrola środowiska produkcji i higieny pracowników w kontekście czystości mikrobiologicznej gotowego produktu kosmetycznego
  • pojęcie jakości mikrobiologicznej produktu kosmetycznego
  • wymagania dotyczące jakości mikrobiologicznej dla produktów kosmetycznych w świetle limitów zawartych w PN-EN ISO 17516

Moduł 6.
Odchylenia w procesie wytwarzania

  • postępowanie z wynikami poza specyfikacją
  • odpady
  • przetwarzanie masy produktu i wyrobów gotowych – kiedy jest to możliwe?

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Zezwolenie na wytwarzanie w zakresie importu. Proces certyfikacji w imporcie (Aneks 16). Certyfikat EU GMP dla wytwórcy w kraju trzecim. Farmaceutyczny System Jakości (QMS) importera.

2025-03-18
18 marca 2025
2025-03-18
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Konserwowanie produktów kosmetycznych. Kosmetyki nie wymagające konserwacji. Wykaz dozwolonych substancji konserwujących. Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków.

2025-03-24
24 marca 2025
2025-03-24
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Międzynarodowy standard bezpieczeństwa i jakości BRC CP zawiera wymagania dla produktów nieżywnościowych. Jest przeznaczony dla firm, które zajmują się produkcją produktów nieżywnościowych takich, jak np. produkty higieniczne, produkty do pielęgnacji ciała, produkty gospodarstwa domowego.

2025-04-07
07 kwietnia 2025
2025-04-07
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.