IDEA SZKOLENIA
(SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Szkolenie zostanie przeprowadzone w formie online. Szkolenie online odbywa się poprzez platformie MS Teams.
Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub „na żywo” z użyciem mikrofonu i kamerki.
Podstawowe szkolenie z higieny, w którym wszyscy pracownicy firmy powinni uczestniczyć co roku. Zaczniemy od podstaw mikrobiologii, przypomnimy jakie są źródła drobnoustrojów czyli skąd trafiają one do naszych przestrzeni pracy.
Zwrócimy uwagę na fakt, że mycie i dezynfekcja to dwa osobne procesy i żaden z nich nie może być pomijany. Nie można stosować wyłącznie procesu dezynfekcji i pomijać etapu mycia i czyszczenia, ponieważ nie uzyskamy odpowiedniej redukcji drobnoustrojów na powierzchniach.
Etap mycia i czyszczenia ma za zadanie usuwanie z powierzchni cząstek kurzu, brudu i zanieczyszczeń organicznych. Tworzą one swego rodzaju tarczę, osłonę wokół drobnoustrojów i osłabiają działanie wielu środków dezynfekujących. Wyjaśnimy na czym polega rotacja środków dezynfekujących. Kontynuacją tego szkolenia jest szkolenie Monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska w wytwórni farmaceutycznej, za pomocą którego sprawdzana jest poprawność realizacji procedur higienicznych.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
- Kierowników i Pracowników Produkcji
Podstawowe szkolenie z higieny, w którym wszyscy pracownicy firmy powinni uczestniczyć co roku. Zaczniemy od podstaw mikrobiologii, przypomnimy jakie są źródła drobnoustrojów czyli skąd trafiają one do naszych przestrzeni pracy. Zwrócimy uwagę na fakt, że mycie i dezynfekcja to dwa osobne procesy i żaden z nich nie może być pomijany. Nie można stosować wyłącznie procesu dezynfekcji i pomijać etapu mycia i czyszczenia, ponieważ nie uzyskamy odpowiedniej redukcji drobnoustrojów na powierzchniach.
Etap mycia i czyszczenia ma za zadanie usuwanie z powierzchni cząstek kurzu, brudu i zanieczyszczeń organicznych. Tworzą one swego rodzaju tarczę, osłonę wokół drobnoustrojów i osłabiają działanie wielu środków dezynfekujących. Wyjaśnimy na czym polega rotacja środków dezynfekujących. Kontynuacją tego szkolenia jest szkolenie Monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska w wytwórni farmaceutycznej, za pomocą którego sprawdzana jest poprawność realizacji procedur higienicznych.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
- Kierowników i Pracowników Produkcji
PROGRAM SZKOLENIA
(SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Moduł 1.
Podstawy mikrobiologii – bakterie, grzyby drożdżopodobne i pleśnie; warunki hodowli drobnoustrojów
Moduł 2.
Źródła zanieczyszczeń w przemyśle farmaceutycznym: personel, surowce, powietrze, powierzchnie
Moduł 3.
Program Higieny w Wytwórni
Moduł 4.
Różnice między czyszczeniem i dezynfekcją
Moduł 5.
Rotacja środków dezynfekujących
Moduł 6.
Trudne powierzchnie w przestrzeniach GMP z punktu widzenia dezynfekcji
Moduł 7.
Rodzaje środków ochrony osobistej
Moduł 8.
Zasady mycia i dezynfekcji rąk
Moduł 9.
Zasady pracy aseptycznej
Moduł 1.
Podstawy mikrobiologii – bakterie, grzyby drożdżopodobne i pleśnie; warunki hodowli drobnoustrojów
Moduł 2.
Źródła zanieczyszczeń w przemyśle farmaceutycznym: personel, surowce, powietrze, powierzchnie
Moduł 3.
Program Higieny w Wytwórni
Moduł 4.
Różnice między czyszczeniem i dezynfekcją
Moduł 5.
Rotacja środków dezynfekujących
Moduł 6.
Trudne powierzchnie w przestrzeniach GMP z punktu widzenia dezynfekcji
Moduł 7.
Rodzaje środków ochrony osobistej
Moduł 8.
Zasady mycia i dezynfekcji rąk
Moduł 9.
Zasady pracy aseptycznej